Byter blogg!

Ni är ALLA välkommen till min andra blogg
som jag har startat upp.

Tryck   HÄR   så kommer du dit.

Nettanspysselblogg följer också med dit.
Hoppas ni alla också följer mig dit!?



Nu lyfter vi och flyger dit VÄLKOMMEN!
Kram på er // Nettan



Min andra blogg Nettans Pyssel)*





Problem med min andra blogg?

Tänkte skriva detta inlägg på min andra blogg.
Men det gick inte alls, är det någon fler än jag som har promlem
med Blogg. se.

Dessutom kommer det upp felmeddelande...
Man kan bli frusterad för mindre.



Här är vi på väg att plocka lite svamp (trattkantareller)



Vi har gjort det som en tradition, att varje år en gång, så
åker de minsta barnbarnen, en del av våra barn ut och
plockar svamp, för att det är så kul, att vi kan träffas på det här sättet.



Ha det så gott.

Kram och lev väl// Nettan



Min andra blogg Nettans Pyssel)*





Hösten är på gång

Nu känns det att vi har hösten här.
Vi har ju varit på resande fot ett tag,.
Vi har hälsat på dotter och bonusdotter, alltid kul
att resa,
Vi såg många skiftningar i alla färger.



Härligt färgsprakande träd.



De här gässen var på väg söderöver.



Den här vackra dungen fanns efter vägen i Sörmland på väg uppåt landet.

Det kan vara lite svårt med maten på vissa ställen.
Därför har jag alltid med mina egna "energikakor" som jag gjort.
Har du inte prövat dom?


1 dl kokos
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 dl torkade blåbär
1 dl torkade tranbär
1 dl gojibär
2 dl havregryn
2 dl äggvitor
ev. lite honung
Jag tog också i en handfull hackade nötter.
Mixa allt i en matberedare till en kladdig massa
lägg smeten på en plåt med bakplåtspapper och platta ut, till en
fyrkantig platta.
grädda i 150 grader i 15 -20 minuter.
Sporra kakan, bryt i bitar när den svalnat något.



Dom här är JÄTTEGODA och nyttiga, jag brukar
göra små paket, det går bra att frysa dom.



Vi hade häromdagen en fantastisk soluppgång, och som du ser
även frost på gräsmattan!
Lite tidigt för min smak, vintern blir så lång om snön kommer nu.
Nu har vi ingen frost, men jag vet att den är på gång.
Mannen sätter idag på vinterdäcken, för säkerhets skull...



Vi har plockat en del trattkantareller och röd/gul trumpetsvamp.
Det är ju så gott att hitta i vinter.
Och en härlig känsla att vara i skogen
en "lisa" för själen, och allt vi hittar i skogen är ju gratis!
Inte dumt det heller.

Ha det så gott alla och lev väl
Kram // Nettan




Min andra blogg Nettans Pyssel)*





Hälsovecka i Turkiet

Jag och en väninna har haft en superhärlig vecka i Turkiet.
Vi har kallat den rekreation och hälsovecka.

Vi började redan andra dagen med Hamam.
Som är Tukiskt bad, med massage och bad i bassäng.
Har du inte provat det? Så gör det.



Väldigt skönt...
Med bastu också.

De första dagarna hade vi all mat och dryck inräknat i hotellet.
Då kunde vi ta för oss av det som passade våra små magsäckar!
Jag åt mest ägg och "såvel" grönsaker också.
Efter rätt blev det frukt.
 


De andra dagarna fick vi en lägenhet.
Det var bra det också..

Vi var ute och gick mycket.

Och det var aldrig något problem att få en halv portion,
eller som vi gjorde ibland, delade på en portion.

Både min väninna och jag har ju gjort Gastric Bypass operation
ungefär samtidigt.



Den här bilden är från vårt första hotell, där var mycket grönska
kring poolen.

Vi var också till en strand lite utanför Alanya,
som var nästan folktom!



Det var en del båtar som la till där, kul
att titta på.



Som du ser, inte mycket folk här inte...
Det var ganska grovkornig strand, härlig massage för fötterna!



En MYCKET skön vecka!
Jag rekomenderar verkligen Turkiet, du som inte povat på det, GÖR DET!
Vänliga människor, relativt billigt, inte så långt.
Varmt och skönt, bra mat.

 

Ha det så gott alla och lev väl!

Kram // Nettan



Min andra blogg Nettans Pyssel)*





Min "historia"



Jag ska berätta berätta lite om mig och min Gastric Bypassoperation.
Det ska jag försöka att göra här nedan.



Jag är en kvinna i mina "bästa" år, som har haft diabetes sen 1964.
Ganska länge som du ser.
Jag har fött 4 barn, varav 3 är i livet.
Dom är nu vuxna alla.

Jag har varit ÖVERVIKTIG i nästan hela mitt vuxna liv.
Innan jag födde mina barn var jag s.k. " normalviktig"...

  

Här var jag 3 år och på den andra bilden 15 år.
( båda de här bilderna är klickbara)




Jag tycker att jag har bantat hela mitt lv.
Har provat ALLT,
Jag har,
*Fastat
*Har varit med i Viktväktarna i flera omgångar.
* Ett tag var det någon slags Kålsoppa!
Jag har bantat med att äta ananas
* Har också provat med akupunktur





När jag blev tyngre fick jag också högt Blodtryck,
även höga Kolesterolvärden.
Åt mediciner för det

Till slut orkade jag inte längre, mådde vädligt dåligt
både fysiskt och psykiskt.
Orkade inte mycket, ALLT blev jobbigt.
* Jobbigt att gå
* Jobbigt att röra sig
* Jobbigt att städa
* Jobbigt att vara med mina barnbarn
* Jobbigt att göra något överhuvud taget.



Inte mycket motion alls...


Jag började att bearbeta min läkare som jag har för min Diabetes,
Fick prova olika preparat för att gå ner i vikt.
Utan resultat, inte helt,
jag gick ner några kilon, men i och med att jag slutade
äta de medicinerna så gick jag upp igen.

En "nackdel" med min Diabetes är att jag MÅSTE äta.
Jag MÅSTE ta insulin flera gånger/ dag.
Och i och med att jag tar insulin, MÅSTE jag äta!
Annars får jag insulinkänningar.

Inte SÅ lätt att "banta" då.



Så här såg jag ut för ca 4 år sen. Hade stt BMI på ca 36.
Var ganska så ÖVERVIKTIG, för att inte säga FET!

Började så smått att prata om att göra en Gastric Bypassoperation...



Var på sjukhuset här i Jämtland, jag hade just fyllt 60 år.
Trodde absolut att jag skulle få operationen här i Jämtland.
Uppfyllde ALLA kritéerna UTOM att jag hade fyllt 60 år!?
Jag deppade ihop fullständigt, när jag fick  beskedet att jag var för gammal!?

Började lite smått att kolla upp via internet, vad jag hade för möjlighet
till en operation på privat väg.
Jag kände en person som gjort sin operation på Sohpia hemmet i Stockholm.

Ringde dit och blev väldigt väl mottagen i telefon.
Dagen efter var jag till min bank, för att låna dessa 115.000 kr,
som operationen kostade




MEN det var värd alla pengar!!
Jag ångrar absolut INGENTING, önskar bara att jag skulle ha gjort
den här operationen förrut.

Jag gjotre min Gastrik Bypass i maj 2010.
Jag har gått ner ca 33 kg.
Har minskat mitt insulinintag med mer än hälften.
( jag måste forsätta att ta insulin, eftersom jag har
Diabetes typ 1.
Men vet att de som har typ 2, kan bli av med sin diabestes
efter en operation)

Jag har SLUTAT med mina mediciner
 för blodtrycket,
och för höga kolesterolvärden.

Jag hade förut också mycket VÄRK i min kropp.
Det har jag nu också, men MYCKET mindre..

      


Jag har varit två gånger på EFTERKONTROLL på Sophia hemmet.
Har träffat läkare och dietister, har bara positvt att säga om dom.

Har även varit till min läkare på sjukhuset här i Jämtland.
Dom är väldigt nöjd , jag är frisk och pigg.
Det var ju syftet med min operation.

Skulle skriva om några NEGATIVA  saker om operationen.
Men hittar inga!

Du som funderar på en Gastric Bypassoperation,
Säger jag bara GÖR DEN!!

 

Här är jag 20 cm mindre i midjan.



Här är det ca 8 månader efter GBP



Den först bilden är för 3 år sen, den andra bilden är tagen alldeles för
några dagar sen,  skillnad tycker jag, och många andra.

Ha det så gott alla och lev väl // Nettan






Min andra blogg Nettans Pyssel)*





Gästbloggare

Idag kan du läsa min historia hos Mia Olsson,
där jag gästbloggar.
Du kan läsa den här.Tryck på länken nedan.

http://www.levdittliv.se/2011/09/gastric-bypass-gastbloggare-nr-2.html



Idag är det också 7 år sen som jag slutade att röka!
En härlig känsla.
Fast ibland har jag drömmar där jag röker!?


Jag sluta faktiskt från ena dagen till den andra.



Den här fågeln som är en Rödhake (ung) har vi
alldeles utaför hos oss, nästan tam är den också-
Om vi ger den lite smulor, så kan vi nästan ta på den.



Ha det så gott alla och lev väl

Kram // Nettan



Min andra blogg Nettans Pyssel)*





OST!

Jag bara ÄLSKAR ost i dom  flesta sorter.
Jag äter det till frukost, lunch och ibland till middag.

Läste artikel om osten som Fredrik Paulin skrivit.

Han gav lite "ostbetyg"





Jag som trodde att Fredrik var lite mer 'fettvänlig' nu för tiden. Men det verkar inte så. Utan han varnar för feta ostar, kalorier och överätande av ost. Sambandet mellan fet ost och mättnad har han nog inte riktigt upptäckt?

Äter jag en mgrare ost så kan jag äta och äta och äta. Tar jag en fet ost, dessutom med smör på så räcker det med 2-3 skivor. Sen står jag mig i timmar!


Här kommer ett recept på WRAPS, som det är både ÄGG och OST i

wrap
2 ägg
2-3 msk vispgrädde
Man kan ha i1 msk husk för ökad fyllnad, men det går lika bra utan.
Valfria kryddor (utan E621), jag använder oftast cayennepeppar.

Vispa ihop ingredienser i en skål med en gaffel. Enkelt!

Smält smör i en stekpanna, häll i äggröran i stekpannan och stek på medel värme. Låt steka en stund tills den stelnar, får färg - som en pannkaka. Vänd och stek på andra sidan.

Lägg upp på en tallrik o bred på valfri fyllning! Gott Gott!

Rulla ihop! Perfekt ’ta med’ matsäck - och den kan göras kvällen innan! Rulla in i folie och Förvara i kylen!



Den här är fylld med SVAMP, BRIEOST, SALAMI o PHILADELFIAOST.
GOTT !!



Idag hoppas jag på ett härigt väder, så jag kan ta en långpromenad.

Ha det så gott alla
KRAM // Nettan



Min andra blogg Nettans Pyssel)*





" Skicka vidare"

En blogg som jag ofta besöker är den här
http://www.levdittliv.se/2011/09/gastric-bypass-gastbloggare-nr-1.html?spref=fb

Här skriver några Gästbloggare, den här gången är
det Jannica, som är först ut.

Påminner lite om min berättelse.

Har lovat Mia att "skicka vidare".
Det gör jag så här, bl.a



Ska föresten vara GÄSTBLOGGARE hos Mia jag också.
Vet inte när min berättelse kommer.
Det ska bli spännande i alla fall, när det än kommer.



Nu ska jag ge mig ut i det fria, för en promenad.
Sen ska jag göra iordning vår middag.
Som idag blir grönsaksgratäng med filè.
och mer grönt.

Ha det så gott alla och lev väl!
KRAM // Nettan




Min andra blogg Nettans Pyssel)*





Godmorgon!

(\_(\
(=' :')
(,('')('')

Godmorgon på er alla.
Hoppas ni har sovit gott, det har jag gjort.

Fick ett jättebra tips från min vän Mia som har bloggen
Lev ditt liv

Blanda 1 dl bladspenat med en avocado.
lite selleri, citron och lite vitlök. 2 msk vatten.
Kör det i en blender



Jag för min del brukar få ett "sockersug" på eftermidagen.
Jag ska prova den här drinken från och med idag.
Så får jag se om mitt sockersug försvinner.



Ha en bra dag alla och lev väl.

Kram // Nettan






Min andra blogg Nettans Pyssel)*





NU ÄR BLOGGEN ÖPPEN!!

Nu är min blogg ÖPPEN igen.
Vi ska bort en sväng idag, men skriver igen i kväll.
återkommer då.



Kanske lite vågad bild.?!
Men så ser vi ju ut ...



Så här ser jag ut idag .

KRAM PÅ ER ALLA // Nettan



Min andra blogg Nettans Pyssel)*





"Lösenordskydda" bloggen?

Jag har kommit fram till att jag MÅSTE skydda
min blogg här.
Jag har fått en en del konstiga kommentarer från folk.
Alla har ju haft tillgång till den tills nu.



Konstiga kommentarer om min vikt och så.
Det verkar som om en del riktigt "gottar" sig i hur mycket jag
väger nu, och framför allt hur mycket jag vägde...



Tror faktiskt det är så att många är avundsjuka att det har gått bra för mig.
Det har ju faktiskt så också.
Syftet var ju att jag skulle gå ner i vikt och bli frisk.
Det HAR jag ju blivit ..


Jag har minskat mitt insulinintag med mer än hälften.
Slutat med mina medeciner för mitt blodtryck,
och för mitt höga kolesterol, det har blivit ett stort lyft för mig.!!



Känner mig så glad och lycklig i dag.



Jag ska ha det så här ett tag, med att jag har lösen på
den här bloggen, så får vi se efter ett tag hur jag gör?

Ha det gott // Nettan





Min andra blogg Nettans Pyssel)*





Känner du dig DEPPIG efter din GBP?

Jag är med i flera "grupper" på Facebook.
som alla gjort Gastric Bypass operation, vi som gjort den här operationen,
kan där få lite tips och idéer.
 
En fråga som en person gjorde var.
"ÄR DET FLER ÄN JAG SOM HAR BLIVIT DEPPIG OCH NERE
EFTER OPERATIONEN?"



Ett svar som hon fick från en annan som gjort operationen.
var det här.


"Det finns en naturlig förklaring på varför man kan bli deppig efter operationen. Har inte er opererande läkare berättat det? Dåligt i så fall! Förkortningen av tarmen gör att hormonerna förändras (det är delvis det som även gör att vi tappa...r i vikt) Hormonomställningen tar cirka 6 månader, och jag blev varnad för att kunna vara lite "upp och ner" i humöret under den tiden, innan hormonbalansen normaliserat sig på sitt nya läge. Jätteskönt att vara medveten om det, och att även kunna tala om det för familjen och arbetskamraterna så de vet varför man var lite låg emellanåt. För mig stämde det ganska bra att det tog ett halvår, men det kan säkert skilja sig mellan individer."



Jag för min del fick inte den informationen från min läkare.
Därför vill jag nu dela med mig av det här svaret.
Det är ju synd att inte ALLA får samma information.
.
Jag har faktiskt varit lite upp och ner,
Har inte förstått VARFÖR?
Det är skönt att vet.


Det går lite trögt just nu med min vikt,
har stått still och stampat på samma fläck ett bra tag nu.
I går rensade jag i alla fall i min garderob.
Hittade ett par byxor som jag hade för ett år sen.
Dom ska jag spara ..
ALDRIG MER!!



När jag ser på dom här byxorna, så förstår jag att
jag HAR gått ner...

Ha det gott alla, och fånga dagen.
Lev väl // Nettan






Min andra blogg Nettans Pyssel)*





En del tips på vad du kan använda istället för vetemjöl!

Jag har märkt att jag mer eller mindre inte tål
vetemjöl, efter min operation.?
Jag försöker därför att byta ut det mjölet mot annat.



Om du ska göra en desertpaj  av bär eller frukt.
Byt ut pajskalet av vetemjöl.
Mot Krossad mandel, torkade aprikoser och ägg som mixas
med lite vatten.



Sås av grädde eller créme fraich, baserat
på krossade tomater.

   

Om du ska göra Muffins och pannkakor.
gör en smet på ägg, philadelphiaost, eller en smet  med dinkelmjöl



Om du ska baka bröd.
Ta rågmjöl, dinkelmjöl, quinoamjöl eller bovetemjöl.



Kokos istället för ströbröd.



Pizza:
Byt ut vetejöl mot fiberhusk eller sojamjöl.



Bullar:
Du kan prova mitt recept i ett tidigare inlägg.
Du kan också använda överbliven havregrynsgröt från frukosten.



Det här var en del tips  och idéer som jag gör.
Hoppas att du också provar det lite nyttigare altenativen 
istället för vetemjöl.

Lev väl och " fånga dagen"



Kram // Nettan








Min andra blogg Nettans Pyssel)*





Bullar i ugnen

Jag håller just nu på att baka bullar.



Har fått ett recept av min vän MIA, det är ett recept
med lite nyttigare mjöl än vetemjöl.

Nu har jag gjort om det lite efter mitt tycke och smak.
Här kommer receptet på bullarna

5 dl mjölk
150 gr smör
1 ägg
50 gr jäst
1 dl flytande honung
lite salt
2- 3 dl rågsikt
1 tsk bakpulver
dinkelmjöl tills det blir en bra deg.
 
Fyllning:
smör, kanel och farinsocker
pensling, ägg
ist för pärlsocker tog jag RÖRSOCKER.

Dom blev väldigt bra, det tyckte min man också..
Prova du också
Jag ska ta med lite bullar till mina yngsta barbarn, det
ska bli kul att se om dom märker någon skillnad på dom.



Jag är inte så förtjust i bullar och mjukt bröd, lite svårt
är det att äta det, efter min operation.
Men en liten bit klarar jag.
Jag för min del tycker bättre om hårt bröd, som kex, hårt bröd
knäckebröd med ost på är inte dumt..
Jag försöker att baka det jag / vi vill ha, då vet jag
vad som är i brödet.



Jag tycker man ska våga att prova nya saker.
Inte bara att "gå i samma fotspår"

Och som min vän  Mia säger

" Ät allt men inte alltid"

Gjorde vi så, så skulle det inte finnas några överviktiga.




Ha det gott alla min vänner

Och du, lev väl.
Kram // Nettan



Min andra blogg Nettans Pyssel)*





Supergoda kex.

Nu har jag bakat supergoda kex.
Jag har lite svårt att äta mjukt bröd efter min operation.
Tycker dessutom om att baka.
Därför försöker jag att hitta recept som passar mig. och min mage.



Här har jag skurit upp kexen.



Färdiga kex!! JÄTTEGODA.

Jag hittade receptet på nätet. "leila bakar i Frankike"

http://www.recept.nu/1.321325/leila_lindholm/tilltugg_tapas/mjol/leilas_rosmarinkex_med_parmesan

Har gjort om dom lite, eftersom jag inte hade permasanost, eller rosmarin.
Istället tog jag Västerbottenost och Dragon och Mejram.
Det gick lika bra det.

Ta lite ost på och något gott att dricka till!



Igår hade vi världens åskskur här, tog den här bilden
på vårt fågelbad, du ser väl hur vattnet skvätter upp.?

Ha det gott alla och lev väl.
Kram // Nettan




Min andra blogg Nettans Pyssel)*